"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

úterý 1. října 2019

Pět dní - Julie Lawson Timmer

Po delší době se mi povedlo přečíst další ze smutných knih, které na mě čekaly z knihovny. Blíží se totiž doba stěhování a nebudu mít po ruce žádnou pobočku městské pražské knihovny. Proto chci vše přečíst, vrátit a neprodlužovat po Novém roce již další rok. Tato mi však dala zabrat.

Název: Pět dní
Název v originále: Five Days Left
Autor: Julie Lawson Timmer
Překlad: Alena Amchová
Rok vydání: 2014
Počet stran: 368
Nakladatelství: Fortuna Libri
ISBN: 978-80-7321-871-3


První dějová linie je věnována Maře. Mara je právnička, kterou dostala na kolena Huntingtonova nemoc a i přes podporu manžela Toma a lásku dcery Lakshmi je odhodlána svůj konec vzít do svých rukou a nečekat, až jí nemoc připraví o poslední zbytky rozumu. Vypráví příběh svého života, jak se objevily první příznaky, jak vše postupovalo až k odhalení příčiny problémů drtivou diagnózou. Stejně tak popisuje svých posledních pět dnů do konce, který si sama naplánovala do nejmenších detailů na své narozeniny.
V druhé dějové lince sledujeme Scotta, který má v den Mařiných narozenin vrátit do péče Curtise. Měli ho s manželkou na rok v péči, než se jeho matka LaDania dostane z vězení a projde odvykacím procesem. Věděli přesně časový horizont a vše naplánovali. Avšak LaDania se rozhodne to nedodržet a vzít si ho o pár dnů dříve, jako matka na to má právo. Prožívá tíživé momenty a musí se vyrovnat s jeho ztrátou. Jeho manželka čeká vytoužené (až skoro vymodlené) dítě, ale ani to mu neroztrhá myšlenky natolik, aby nesmutnil za Curtisem. Vše se pak mění, když se LaDania předávkuje a zemře. Oběma ubíhá stejný čas, akorát Scott z toho vyvázne o mnoho lépe.



Nejdříve jsem si myslela, že kniha bude jen o Maře a její nemoci. O její volbě konce. Ale hned po pár stranách mi došlo, že kniha a její příběhy jsou mnohem komplexnější a nebude to tak jednoduché. I když nemám moc ráda tohle střídání postav, tady jsem se vůbec neztrácela a četlo se mi to hodně dobře. Celá kniha se odehrává během daných pěti dnů, pouze ve vzpomínkách hlavních postav se vracíme zpět, třeba do doby osvojení Curtise nebo k diagnostikování HD (Huntington´s Disease). Sice pochopení zezačátku trvalo kapku déle, ale nebylo to nic složitého.

Ačkoliv je kniha docela obsáhlá, příběh mi ubíhal docela rychle. Brzy jsem však pochopila, že Maru nemám možnost ani náhodou pochopit v celé její komplexní míře, kterou by mi to mělo dát. Je to hrozné a spousta lidí by řekla, že je sobecká či se chová iracionálně. Nevíme sice, do jaké míry její uvažování ovlivňovalo HD, já ji v tomto nedocenila. Měla jsem pochopení pro její jednání i rozhodnutí, ale ne už pro její chování. Do Scotta se mi dařilo proniknou mnohem více. Snažila jsem se na vše pohlížet jejich očima, ale to nebylo úplně snadné, protože nemám jejich zkušenosti.

Oba hlavní hrdiny spojovala láska k dětem a to pro mě byl i trochu středobod. Scott byl senzační otec a i jeho manželka nakonec dospěla k dobrému rozhodnutí, já však bych tuto situaci asi jen tak nepřijala. Na konci knihy mi ukáplo pár slz (bohužel v metru) - nejprve radosti, pak smutku a nakonec dojetí. Je to vše propracované do nejmenších detailů a u beletrie mne to neskutečně překvapilo. Skutečně je tato kniha velmi silným příběhem (vlastně příběhy).

Bohužel tam bylo jedno velké ALE. Byly to chyby. Pravopisných zase tolik nebylo, pár drobností v osobě či množném čísle, občas čárka nebo špatné písmeno. Nejhorší bylo nepřesné skloňování jména Mara. Občas to bylo správně, občas "indicky" a někdy dokonce jako jméno Mary [Mery], což vůbec nedávalo smysl. Občas byla dokonce prohozená mužská jména ve Scottově lince, takže to pak bylo dost zmatečné a nutno přečíst několikrát, abych rozklíčovala chybu a pochopila. Je to škoda, protože tyto příběhy by si zasloužily pořádnou korekturu, aby text vynikl a nic ho nehyzdilo.

Fyzická podoba knihy je krásná, nádherný přebal, tvrdá obálka (hardback), nažloutlé hrubé listy mi udělaly také velkou radost. Rozsah je podle mého akorát, jen bych to možná rozdělila na dvě samostatné knihy - o Scottovi a Maře, jen v sérii. Jediné, co je spojovalo, bylo téma. Možná by kniha přišla lehce o své kouzlo, ale zase by bylo více prostoru pro oba hrdiny. Text je členěn pěkně, písmo upravené nenahuštěné i okraje mi vyhovovaly. V tomto ohledu nemám co vytknout.


Anotace
Strhující příběh o lásce, přátelství, odpovědnosti, odvaze, o síle vzepřít se ranám osudu.
Zbývá pět dní - pět dní do fatálního rozhodnutí, jež ukončí utrpení hlavní hrdinky, ale ovlivní i život její rodiny a přátel. Sebevědomá, ctižádostivá právnička Mara jednoho dne zjistí, že trpí nevyléčitelnou Huntingtonovou chorobou, která postupně ničí nejen její tělesnou schránku, chování a vzhled, ale především její intelektuální schopnosti. Dá si slib, že vydrží do chvíle, kdy už nebude moci žít důstojně a stane se pro svou dceru a manžela i pro rodiče nesnesitelnou přítěží. Není to snadné rozhodnutí, ale Mara je odhodlaná slib dodržet a na osudovou chvíli se systematicky připravuje.
Na internetu se virtuálně sblíží se Scottem. I on stojí před bodem zlomu. I jemu nemilosrdně běží čas a blíží se chvíle, kdy se bude muset rozloučit s chlapcem, o nějž se společně se svou ženou staral, když si chlapcova matka odpykávala trest ve vězení.

Pět dní

Moje hodnocení: Velmi věrohodná výpověď dvou hrdinů, u beletrie obdivuhodné. Okouzlilo mě to, a i když se ke knize asi nikdy nevrátím, určitě na ní nezapomenu. Napsaná je krásně, potíž může být vcítění se do postav. Je to čtivé, udrží si vaši pozornost a budete se chtít dozvědět, jak to dopadne. Za chyby jsem srazila jednu hvězdičku, protože příběhy by si zasloužily větší péči. Rozhodně vám tuto knihu k přečtení doporučím, možná objevíte emoce, se kterými jste se ještě nesetkali. Hodnotím tedy 4 hvězdičkami a věřím, že se vám kniha bude líbit.

Žádné komentáře:

Okomentovat