"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

čtvrtek 7. ledna 2016

Buchta ze Salka

Tento recept jsem našla ve sbírce mojí mamky a oprášila jsem ho po Vánocích, protože nám zbylo Salko z cukroví a já nerada něco schovávám, protože během roku Salko vůbec nepoužívám. Chtěla jsem bábovku, ale nakonec jsem se to raději rozhodla udělat do pekáčku jako buchtu, nerada vymazávám tu formu :D Takže recept se v originále jmenuje Bábovka ze Salka, ale pro mě je to buchta :D Recept je jednoduchý i tím, že se vše váží na gramy, takže stačí jedna mista na ingredience a druhá na vážení a nezaděláte si u toho moc nádobí. Navíc je po upečení díky Salku a jogurtu vláčná a jemná i druhý a třetí den. Nyní už tedy ingredience.

• 280 g mouky
• 180 g cukru krupice
• 1 celé Salko (asi 400g)
• 120 g oleje
• 125 g jogurtu nebo zakysané smetany
• 1 prášek do pečiva
• 4 vejce
• špetka soli
• pečící papír nebo tuk a mouku na vymazání pekáčku či formy

Nejprve si dejme předehřát troubu na 175°C, aby byla připravená. Potom si vezmeme misku a rozšlehejte vejce spolu s cukrem do světlejší pěny, poté budeme přidávat vše ostatní. Nejprve Salko a zamíchat, pak olej a smíchat, dále jogurt, prášek do pečiva a špetku soli, pořádně promícháme a nakonec postupně přidáváme mouku a mícháme jemně metličkou do hladka. Těsto vylijeme do pekáčku nebo do formy na bábovku a klepeme s tím o stůl, aby se usadilo. Dáme do již předehřáté trouby na 30-40 minut, dle trouby. Musíme zkoušet špejlí, jakmile je čistá, je to hotové. Pokud budete dělat ve formě na bábovku, tak 40-45 minut a také kontrolovat špejlí, každá trouba peče trochu jinak. Po vyndání z trouby je třeba s tím párkrát klepnout o stůl - aby se těsto uvolnilo a nezdrclo se. Hotovo! Dobrou chuť!





Dá se klidně i udělat nějaká poleva napířklad z pudinku a tvarohu, nebo jen z ochucené zakysané smetany, ale i takhle samotná je buchta dobrá a chutná, když budete zkoušet, napište :)

Pokud máte podobný recept, nebo nějakou vychytávku, napište do komentářů :)

Žádné komentáře:

Okomentovat