"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

středa 2. června 2021

Vzdělávací a zábavný YT kanál Dejepis Inak

       Sandru z kanálu Dejepis Inak sleduji již nějakou chvíli. S ohledem na momentální situaci ve vzdělávání a celkově na situaci v zemi si myslím, že je důležité sdílet své zkušenosti s dobrými médii. A proto píšu tenhle článek. Jak již více, pracuji na škole pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, zjednodušeně specka, kde máme děti, které mají nějaké problému s učením, nebo vývojem. 

    Jak jistě většina z vás chápe, není jednoduché takové děti zaujmout a vzdělávat. Navíc v době, kterou oni sami považují za nejistou a mají obavy. I když nás jako školu dle paragrafu 16 za tento rok úplně uzavřeli asi jen na dva měsíce - měsíc na podzim a něco přes měsíc březen - duben. Jinak jsme byli v plném provozu, nemáme rotační výuku, chodí nám všechny děti, ale i tak ten výpadek, kor po uzavření v loňském školním roce, napáchal dost velké díry. A tak všichni hledáme cesty, jak zábavně vštípit žákům největší množství informací zaujímavě a v nejkratším možném čase. 

    Sice neučím dějepis, ale využila jsem mnoho svých hodin okrajového předmětu k tomu, abych vzala děti na promítání videí z kanálu Dejepis Inak. I přesto, že je to Slovenka, děti většinou rozumí, to čemu nerozumí si poté vysvětlíme. A její náhled, hezké vyprávění o celkem zásadních a náročných problémech naší historie, si získalo sympatie dětí. Mnoho z nich si dokonce její videa pouští doma a pak o tom mluvíme. Má krásně zpracované především novodobé dějiny, politické pozadí, ale i nějakou starší historii. Věnuje se klasickým zvykům lidí v historii - líčení, vyprazdňování, oblékání, holení, hygienu, čištění zubů a mnoho dalšího. Je to přesně to, co mladé zajímá a co zaujme jejich pozornost. 

    I přesto, že mnoho videí jsme si pouštěli několikrát za sebou, je to mnohem interaktivnější forma vzdělávání, než obyčejné výpisky z učebnice, nebo výklad učitelky. Přeci jen se raději budou koukat na youtuberku, než učitelku 😂

    Pokud máte doma dítě, které se v této oblasti má vzdělávat, zkuste najít výuková videa dle témat na jejím kanále, má je skutečně božsky zpracovaná. A v případě, že jste sami učiteli, zkuste probrat tato videa s žáky jako domácí úkoly. To se setkalo s velkým nadšením, když zadáte dětem jako úkol shlédnout video na YT a pak o něm něco napsat, nebo v hodině hovořit. Jejich bystré nadhledy vás mnohdy překvapí. 

Dávám jen malou ukázku: 




Věřím, že alespoň někdo z čtenářů se nechá inspirovat a pomůže jim to si rozšířit obzory. Byla by škoda před YT zavírat dveře, najde se tam i kontent, který by se dal nazvat vzdělávacím a stojí za sdílení, šíření i diskuzi.

Znáte nějaký podobný YT kanál? Určitě se o něj podělte v komentářích, budu ráda za každý nový nápad. 
Mějte všichni krásný den, 
vaše LazyŠárka :)

Žádné komentáře:

Okomentovat