"Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj." Oscar Wilde

úterý 7. dubna 2020

Ořechové medovníčky z celozrnné mouky

Recept, který můžete použít jako vánoční cukroví, velikonoční dobrotu nebo jako sušenky kdykoliv během roku. Medovníčky se dají tvarovat, vykrajovat i formovat formičkami. Já mám nejraději vytvarování kuličky, kterou vidličkou z vrchu stlačím a tím se udělá i hezká ozdoba. Dle výšky těsta se pak samozřejmě odvíjí i doba pečení, ale to se dá snadno poznat - chce to první várku hlídat.
Věřte mi, že lepší ořechovo-medovou dobrotu jste ještě nejedli. Díky nižšímu oslazení vynikne chuť medu i ořechů, proto doporučuji nedoslazovat více, než je v receptu.

Suroviny:

  • 340 g celozrnné mouky (já použila 240g celozrnné špaldové a 100g celozrnné žitné)
  • 70g panely nebo kokosového cukru
  • 100g mletých vlašských ořechů (dají se použít i lískové)
  • 3 vejce (je možné dát i 2 vejce a 1 bílek navíc - zužitkovat z jiného cukroví) + 1 na potírání před pečením
  • 80g medu
  • 40g másla
  • 1 kávová lžička skořice
  • 1 kávová lžička jedlé sody

Postup:

Nejprve smíchejte panelu nebo cukr s povoleným máslem a medem. Přidejte mleté ořechy, skořici a nakonec mouku, do které si předem rozmíchejte jedlou sodu. Vypracujte hladké a vláčné těsto. To zabalte do sáčku či fólie a nechte minimálně 24 hodin v lednici proležet.

Až těsto vyndáte z lednice, můžete vyválet placku asi 4 mm vysokou a vykrajovat tvary, nebo tvořit kuličky, válečky, formovat různé tvary nebo dělat prostě placičky. Je to čistě na vás. Přenášejte vše na plech vyložený pečícím papírem, před pečením potírejte rozšlehaným vejcem a ozdobte buď kousky celých ořechů (vlašských / lískových) či lehce posypejte mletými ořechy.

Pečte na 180°C asi 10 minut. Čím větší a vyšší tvar těsta, tím delší dobu je k pečení třeba. Mé kuličky dotvarované vidličkou jsem pekla kolem 15 minut. První plech se musí hlídat, pak už jen nastavíte časovač na troubě dle předchozí dávky.


Po upečení můžete zdobit například rozpuštěnou čokoládou.


Skladujte v nádobě bez přísunu vzduchu, vydrží tak klidně 14 dnů až 3 týdny. Jinak tvrdnou.



Fotku dodám později, bohužel se mi někde ztratila a nyní nemám v plánu péct. Určitě ji však doplním.

Žádné komentáře:

Okomentovat