Ti, co mají rádi polevu na šneky, budete si muset zhotovit nějakou dle vlastního receptu (nebo dle Googlu), protože já zdravou variantu zatím nenašla a navíc nám to s polevou ani moc nechutná.
Pojďme na to a snad se podaří.
Suroviny na těsto (asi 20 hotových šneků):
- 200 g celozrnné špaldové mouky (nebo jiné např. pšeničné)
- 125 ml teplého mléka
- 12,5 g čerstvých kvasnic, nejlépe pekařských
- 2 lžíce panely nebo třtinového cukru
- půl lžičky soli
- 30 g rozpuštěného másla
Suroviny na náplň:
- 50 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce cukru
- 1,5 lžičky skořice
Postup (těsto):
Smícháme mouku se solí a cukrem, doprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zalijeme ho teplým mlékem smíchaným s rozpuštěným máslem a necháme teplem vzejít kvásek. Jakmile se nám vytvoří napěněná čepice, uhněteme těsto. Po zapracování je vláčné, mírně lepivé, ale je hlavní nepodsypávat, pokud ho zvládnete uhníst! Jinak je moc tuhé a tvrdé. Dáme ho na teplé místo kynout alespoň na hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem a bylo pěkně nadýchané.
Z vykynutého těsta vyválíme obdélník delší stranou směrem k nám a umícháme náplň tak, že dohromady v jedné misce smícháme všechny výše uvedené suroviny na náplň. Tu pak vylijeme na těsto a špachtlí rozetřeme do krajů. Nahoře necháme pruh těsta asi 5 cm nenamazaný, aby se nám to podařilo srolovat a nerozbalilo se to.
Rolujeme pomalu těsto od sebe směrem od nás a neutahujeme, jen tak na volno. Nenamazaný pruh potřeme lehce vodou, aby se nám to k sobě krásně přilepilo. Z jedné strany začneme krájet asi 1,5 cm šneky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Nechávejte dostatečné mezery, šneci budou na plechu ještě dále kynout.
Až dokrájíme, přikryjeme šneky utěrkou a necháme na teplém místě asi půl hodiny dále kynout.
Až dokrájíme, přikryjeme šneky utěrkou a necháme na teplém místě asi půl hodiny dále kynout.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C na horkovzduch asi 20 minut. Každá trouba je jiná, takže to sledujte, aby se to nespálilo, ale aby byly křupavé. Kdo je peče i na efekt oka, potřete je před pečením vejcem. Já to nedělám, takhle matné se mi líbí více a jsou i chutnější.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat